کد مطلب: 116202
بازار ارز وسکه خراب شد؛نقدينگي کجا مي رود؟!
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 709

چندان هم از آن دوراني که بسياري از شهروندان جهت حفظ سرمايه خود؛ به سمت خريد و فروش ارز و سکه مي رفتند دور نشده ايم که از خاطرها رفته باشد. براي خيلي ها پيگيري اينکه هر دلار يا هر گرم طلا چقدر گران و ارزان شده مانند نان شب واجب شده بود و به طوري که يک نفر يک شبه پولدار و در شب بعد فقير و ورشکسته به حساب مي آمد.

به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، اما در اين چند روزه اخير بعد از مذاکرات ژنو، مردم کمي از تکاپوي سرمايه گذاري از طريق دلار و سکه افتاده اند و همه چشم انتظارند که ببيند بالاخره اين جغد شوم مشکلات ناشي از تورم ،چه زماني از بام خانه ها پر مي زند. در اين رابطه بايد توجه داشت که در ابتداي کار دولت و پس از آنکه دلار تحت تاثير تحولات سياسي کاهش تا ???? توماني را تجربه کرد ولي الله سيف رييس تازه وارد بانک مرکزي با اعلام موضع و اينکه کاهش قيمت دلار بيش از ???? تومان منطقي نيست اب پاکي را بر روي دست مردمي ريخت که منتظر کاهش بيشتر قيمتها بودند .

اما اين اظهارات سيف پس از گذشت چند ماه و با توافق حاصل شده در مذاکرات ژنو رنگ و بوي ديگري به خود گرفته و رييس کل بانک مرکزي پس از کاهش مجدد قيمتها اعلام کرد که از کاهش قيمت ارز در بازار حمايت مي کند . بنابراين به نظر مي رسد اين بار دولت عزم خود را جزم کرده تا با فضاي ايجاد شده براي کاهش قيمت ارز زمينه رسيدن به بازار ارز تک نرخي را فراهم کند .همانگونه که در بودجه سال آينده نيز قيمت آن را ???? تومان تعيين کرده است.

جذابيت از دست رفته

خبرها حاکي از آن است که نرخ ارز در بازار آزاد با نرخ ارز مسافرتي و مبادله اي در حد ???-??? تومان اختلاف دارد به همين خاطر کسي تمايل ندارد براي گرفتن ارز مبادله اي يا مسافرتي ساعات زيادي را درصف هاي طولاني بگذارند و وارد کننده ها برايشان چندان فرقي نمي کند در معاملات خود از دلار آزاد يا مبادله اي استفاده کنند. چنين اتفاق هايي نتيجه اي که در برخواهد داشت اين است که دلار کم کم دارد به سمت تک نرخي شدن حرکت کند و بسياري اعتقاد دارند که سرمايه گذاري در بازار ارز خوابيده و راکد شده است.

از سوي ديگر محمود بهمني، رييس سابق بانک مرکزي در آبان ماه سال گذشته بيان کرده بود نزديک به ?? ميليارد دلار ارز خانگي وجود دارد که دست به دست در بين مردم چرخيده و از انها مي توان تحت عنوان سرمايه سرگردان نام برد، ضمن انکه با وجود تورم موجود در کشور قطعا سرمايه هاي سرگردان کشور با افزايش چندميليارد دلاري مواجه بوده است . که بررسي وضعيت بازار نشان مي دهد اين سرمايه هاي سرگردان به تدريج در حال خروج از بازار بدون جذابيت ارز و طلا بوده و با تک نرخي شدن ارز اين موضوع با شدت بيشتري صورت مي گيرد بنابراين سوالي که پيش مي آيد اين است با حرکت ارز به سمت تک نرخي شدن سرمايه هاي سرگردان مردم به کدام جهت براي سرمايه گذاري حرکت خواهدکرد؟

پيش به سوي مسکن


برخي از کارشناسان اقتصادي بر اين باور هستند که اين سرمايه هاي سرگردان خانگي به سمت بازار مسکن حرکت مي‌کند که البته شواهد حاکي از آن است که دولت نيز از اين سرمايه گذاري ها استقبال خواهد کرد. از جمله اين شواهد اعلام پرداخت وام ?? ميليوني مسکن مهر و همچنين زمزمه هايي مبني بر فراهم شدن امکان پرداخت وام خريد مسکن تا سقف ??? ميليون تومان است ضمن انکه وزير راه و شهرسازي هم در چند روز گذشته اعلام کرده است از سال آينده خريد و فروش مسکن مهر آزاد مي شود.در اين رابطه سعيد ليلاز، کارشناسان اقتصادي درباره اينکه سرانجام اين سرمايه هاي خانگي به سمت چه سرمايه گذاري جريان پيدا خواهد کرد به افکار نيوز مي گويد: «در ? سال گذشته با توجه به افزايش قيمت دلار، سرمايه گذاري در اقتصاد واقعي وجود نداشت که دولت نيز در به وجود آمدن حباب اين سرمايه گذاري هاي سرگردان خانگي بي تاثير نبوده است.

در اين دوره تا بخش خصوصي قصد سرمايه گذاري مي کرد دولت با استفاده از دلارهاي نفتي به واردات بي رويه مي پرداخت که به قول آقاي دکتر روحاني با سرمايه ايراني کار ايجاد مي شد اما در چين و کره جنوبي!» او ادامه مي دهد: «به اقتصاد صنعتي و کشاورزي، اقتصاد واقعي گفته مي شود. اولا در اقتصاد واقعي فضاي عمومي کسب و کار در ? سال گذشته بسيار وخيم بوده، دوم اينکه دولت خودش به سرکوب اين فضا از طريق واردات بي حساب و کتاب دامن مي زد و سومين دليل پايين بودن قيمت دلار در برابر افزايش منظم نرخ تورم، توليد داخلي را در نظر سرمايه گذارها ذليل و بي اعتبار کرده بود. به همين دليل، سرمايه ها يک زماني به سمت سکه و يک زمان به سمت دلار و يک زمان هم به سمت مسکن مي رفت.»

دولت تصميم به سرکوب توليد با دلارهاي نفتي ندارد

اين کارشناس اقتصادي با اشاره به اينکه هم اکنون در حوزه اقتصاد واقعي، فضا براي سرمايه گذاري بسيار فراهم شده چون دولت نيز ديگر بنا به سرکوب توليد از طريق دلارهاي نفتي ندارد توضيح مي دهد: «فضاي عمومي کسب کار در حال شکل گيري است به گونه اي که مردم اعتمادشان به دولت کاملا در حال احيا شدن است و دلار هم در حدي افزايش پيدا کرده که توليد در داخل صرف مي‌کند. در مجموع همه اينها کمک خواهدکرد سرمايه هاي سرگردان نه تنها به بخش مسکن حرکت کنند بلکه راهي را براي سرمايه گذاري در بخش صنعت و کشاورزي هم مهيا مي کند.» سعيد ليلاز در پاسخ به اين سوال که آيا بخشي از اين سرمايه هاي خانگي به سمت بورس نيز حرکت خواهد کرد يا خير مي گويد: «در ايران، بورس ظرفيت جذب سرمايه اش خيلي زياد نيست. در مورد خاصيت و ظرفيت جذب سرمايه توسط بورس نبايد اغراق کرد ضمن اينکه سروصداهايي که سرمايه گذاري در بورس ايجاد کرده است مقداري ناشي از سفته بازي هاي موجود در بازار بورس است که ممکن است پس از ثبات نسبي نرخ ارز جذابيت خود را از دست بدهد .

منبع:افکار

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html